dinsdag 3 november 2009

en en en en ????

hou je vast, ga zitten en lees ;) Ik ben n.l. bang dat dit nogal een stukje gaat worden. Over leuke dingen, maar ook over minder leuke. Over dat laatste heb ik overigens wel een nacht moeten slapen, of ik er hier iets over zou zeggen. Maar ik ga het (misschien gedeeltelijk) wel doen. Waarom? Omdat ik het idee heb, dat er meer mensen, die aan dit dieet meedoen, 'last' van hebben of kunnen krijgen. komt-ie:
Terwijl wij helemaal in de hiep hiep hoera stemming zijn hebben we gister de eerste min of meer negatieve reactie gehad. mmhhh... Zo zou het dieet natuuuuurlijk veel te weinig vitaminen bevatten en was het min of meer onverantwoord dat Fenna en Nienke er aan mee deden. Nou kun je natuurlijk direct in de verdediging gaan, maar waarom?? Wij weten beter. Zelf heb ik btw het idee nog nooit zo gezond gegeten te hebben ;o) Iedere dag een andere groente, fruit, en geen patat, pizza, of andere 'junkfood' voedselgroepen. Mathijs z'n zussen hebben daarnaast extra fruit gekregen en die mogen wel zo nu en dan een koekje of snoepje. Dus waar hebben we het hier over?

Zijn wij dan zo raar dat we er met z 'n allen de schouders onder zetten, of moeten wij maar een lekkere lasagna eten terwijl Mathijs rijst met Chinese kool eet. Als je wilt dat het dieet mislukt, dan moet je het op die manier doen, denk ik dan. En gelukkig... vandaag werden een aantal dingen bevestigd :).
A - ook andere gezinnen (tot halve families aan toe) doen compleet mee en
B - HET DIEET HELPT ! (oeps.. verklapt)

Zal ik iets meer vertellen over vandaag? Als je nu nee zegt.. bye bye, tot de volgende keer. Bij ja... je hebt nog net tijd om een kopje thee of koffie te pakken.

Dinsdag 11 uur in Eindhoven zijn. Dat betekend rond half negen uit Almere vertrekken, want files zullen er zeker zijn. Oma 'A' was dit keer mee om op Mathijs en Nienke te passen. De files waren er uiteraard, maar al met al, waren we even na half elf in Eindhoven. Daar moesten we nog even wachten omdat de afspraak van half elf er nog niet was. Ze kwamen bijna de straat in rijden en 'mochten' even voor. Speeltuintje opgezocht en wachten dan maar.

Half twaalf hadden we hierdoor de eerste afspraak. Dus de vragenlijsten weer invullen en eigenlijk zag je door de antwoorden al waar vandaag naar toe zou leiden. drs. Pelsser was dan ook zeer blij met de uitkomst (wij natuurlijk ook ;) ).

Daarna hadden we weer een afspraak bij de kinderarts. We mochten niets vertellen over Mathijs voordat we de vragen daar beantwoord hadden. Dus niets over het dieet dat hij gevolgd had en of wij vonden dat het geholpen had, etc. Dit weer in het belang van het onderzoek. Nou, kort gezegd: met de uitslag die uit de lijsten kwam zou je normaal gesproken niet daar gezeten hebben.
Omdat we wat dat betreft lekker snel klaar waren, was er tijd genoeg om vragen te beantwoorden. Dus we hebben de knuppel maar even in het hoenderhok gegooid. "Zeg, hoe zit het met eventueel vitamine gebrek tijdens het volgen van dit dieet??"

Om een heel mooi en duidelijk verhaal kort te houden. Geen probleem. Een diëtiste stelt de diëten samen, rekening houdend met het feit dat het maar een zeer tijdelijk dieet is. Misschien als je bepaalde dingen niet meer mag eten kan het zijn dat je een beetje te weinig zou kunnen krijgen van een bepaalde vitamine.. so what! (ik citeer de kinderarts!) Ook dat is niet zo'n probleem. Das dus ook weer uit de wereld.

Daarna mochten we Mathijs er weer bijhalen om hem te wegen en meten. Oh ja.. en om alweer een cadeautje uit te zoeken. Dit keer heeft hij een drietal brandweer auto's uitgekozen. Daarmee was het ziekenhuis bezoek helaas voor hem nog niet afgelopen. Het ergste kwam nog... bloed prikken. Dat heeft hij nog nooit leuk gevonden, dus dat is even een beetje lastig, maar ook daar heeft hij zich weer doorheen geslagen.

Pfff hup weer in de auto en terug naar drs. Pelsser. Daar was een ander jongetje ' M' nog aanwezig. Op zich wel leuk om eens andere verhalen te horen. Hij had een nog zwaarder dieet dan dat van Mathijs en daar deed zelfs oma mee omdat 'M' vaak even langs kwam. Met hem ging het ook goed, alleen had hij weinig steun van de school. Sterker nog, daar heeft hij eens dingen te proeven gekregen die hij helemaal niet mocht hebben. (waarschijnlijk in de proef week tijdens de kinderboeken week) Een paar slokjes melk... ach, dat zal toch geen kwaad kunnen was de reactie van de school.. ppfff zoveel onnozelheid heb ik nog nooit gehoord. Natuurlijk maakt dat uit!! Je geeft iemand met een pinda allergie toch ook geen M&M.. peanut head!!!

Ook M mocht verder en kreeg drie voedingsstoffen toegevoegd aan het dieet.

Daarna mochten wij naar binnen. drs Pelsser legde de resultaten van de vragenlijsten 'voor' en 'na' aan ons voor. Whauw.. twijfelde we soms stiekem nog een heeeeeel klein beetje, that's gone now.
Voor het dieet waren alle scores hoog en duiden ze allemaal op ADHD en zelfs ODD. Nu staan alle scores op groen. Hiermee zou nooit de diagnose ADHD/ODD gesteld zijn. En om het verhaal nog mooier te maken, kregen we ook de scores te zien welke de school gegeven had (zijn juf). Ook daar een zelfde verloop in de score. Zijn gedrag/ concentratie is op school met 50% verbeterd en ik denk dat het thuis wel 90% verbeterd is. Overigens vinden we het super hoe goed de school überhaupt met ons meewerkt! Ook een petje af voor de Bommelstein.

drs. Pelsser was net zo enthousiast als ons. Het moet voor haar lijkt ons ook een beetje een kick zijn om weer een succes story te zien. Ze was ook veel opgewekter ;) Zij heeft van Mathijs voorlopig ook weer veel geleerd. Ging ze er 'vroeger' een beetje van uit, dat het dieet alleen aansloeg bij kinderen die ook lichamelijke klachten hadden, door kinderen zoals Mathijs die totaal niet van dat soort klachten hebben, is dat inzicht verandert! Tijdens deze studie zijn er een groot aantal 'Mathijsen' die geen lichamelijke klachten hadden en waar het dieet goed aangeslagen is.

We mogen nu dus door! ppff pak van mijn hart.
Hoe zien de komende weken er nu dan uit?? We mochten weer een envelop kiezen met A of B. Hieruit kwamen een drietal voedingsstoffen die we de komende weken gaan toevoegen. Deze dingen MOET hij de komende 2 weken eten. Na een korte opbouw moet hij er meer van eten dan dat hij normaal zou doen. Deze diëten heten de provocatie diëten. We gaan dus weer dagelijks lijsten bijhouden en hem cijfers geven voor zijn gedrag. 10 is perfect, 2 is zeer slecht. Indien we merken dat hij erg terugvalt in zijn oude gedrag, dan moeten we z.s.m. een afspraak maken om weer bloed te laten prikken. Deze studie gaat n.l. vooral over het bloedbeeld van de kinderen.

\korte uitleg\ Voor het dieet is er bloed afgenomen. Hier zijn, als het goed is, stoffen in gevonden die zijn gedrag zouden kunnen verklaren. Vandaag is er weer bloed afgenomen. Ze hopen nu, dat die stoffen minder of niet in het bloed zitten. De truc is nu dus om uit te zoeken hoe die stoffen uit het bloed kunnen blijven. Door bepaalde voedingsstoffen niet meer of met mate te eten. Het onderzoek gaat ook kijken of de theorie überhaupt klopt. Stel de verwachte stoffen blijven in zijn bloed zitten, maar toch helpt het dieet. Of stel ze voegen voedingsstoffen toe waarvan ze hopen dat ze die stoffen veroorzaken, maar Mathijs reageert er niet op? Al deze testen zouden ervoor kunnen zorgen dat in de toekomst kinderen b.v. niet het strenge dieet zouden hoeven volgen, maar dat door bloedonderzoek duidelijk is dat een kind op een bepaalde voedingsstof reageert. Laten we hopen dat hier iets uit komt zodat meer kinderen 24x7 geholpen kunnen worden. \kort??\

Oké we gaan weer verder met het verhaal.
Na de eerste 14 dagen hebben we weer een bel afspraak (als er in tussentijd niets gebeurd is) en dan komen er nog eens drie voedingsstoffen bij. Dan gaat het verhaal weer speken zoals hierboven beschreven. Indien hij ook dan niet negatief reageert, dan moeten we na die twee weken (dus ergens begin december) terug komen. Ook in dat geval moet hij bloed laten prikken. Dus in totaal mag hij drie keer aan de bak. Dat is dan overigens wel de laatste keer dat er bloed afgenomen wordt. Dat mag namelijk ethisch medisch niet vaker (bij kinderen).
Vanaf dat moment zullen de afspraken voorlopig telefonisch zijn en komen er steeds meer dingen bij het dieet, tot we de dingen/combinaties/hoeveelheden gevonden hebben waar Mathijs specifiek op reageert. Dit dieet en de voedingsstoffen zijn dus Mathijs specifiek. Vandaar dat we ze voorlopig ook niet op het blog zetten. Om andere lezers niet (valse)hoop of ideeën te geven. Wat bij ons helpt, zal bij een ander kind totaal niet (kunnen) helpen.

Na een uitbundig afscheid, de foto met kroon en veel suc6 gingen we weer naar huis. Gelukkig nog voor de files uit, zodat we in Almere snel nog even boodschappen konden halen ;) want uiteraard gaat het nieuwe dieet direct in. Eindelijk met dingen die je gewoon in de supermarkt kunt kopen ;0)

Geweldig btw om te zien hoe blij Mathijs is met de nieuwe dingen op zijn menu :)

Zo.. het lijsten invullen, beoordelen etc blijft nog 'even' aan. Overigens kan dat 'even' wel een jaartje duren hoor.. (hoeveel MB mag zo'n blog worden??) Maar vanaf nu gaan we wel een andere tijd in qua eten. Steeds een beetje meer. En stap voor stap op naar de oplossing van deze puzzel. Puzzelen jullie mee???

CU

1 opmerking:

  1. Hai Wion,

    Ben jullie blog aan het lezen, erg fijn om te zien hoe anderen het gedaan hebben. Hier gaat het ook goed. Thomas mocht na 2 weken al aan het vervolgtraject beginnen!!! Gaat super dus. Nu 1e provocatie: appel. Heb nog nooit een kind gezien die zo blij was met een beetje appelsap.
    Vind het wel beetje eng want kan ik goed zien of het werkt of niet. maar dat merken we wel. Mocht je ons blog willen volgen:

    http://thomas-pvg.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen